Erdogan, despre un acord cu Putin: „L-am văzut mai blând și mai deschis la negocieri ca în trecut”
Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a făcut încercări repetate de a se prezenta ca mediator în eforturile de a ajunge la un fel de acord de pace între Rusia și Ucraina. Vorbind cu reporterii în avionul său care se întorcea dintr-o călătorie în Azerbaidjan, liderul a sugerat că disponibilitatea omologului său rus de a se angaja substanțial în astfel de discuții s-ar fi schimbat recent.
Erdogan face progrese în relația cu Putin. Liderul rus, „mai deschis spre negocieri”
Insistând că își păstrează speranța că s-ar putea ajunge la un acord, Erdogan a spus:
„Am văzut că domnul Putin este mult mai blând, calm și mai deschis la negocieri pe această temă decât în trecut”.
Totodată, președintele turc a aderat la planul președintelui rus Vladimir Putin de a transforma Turcia într-un hub de gaze naturale rusești. Este al doilea acord între cei doi președinți. Erdogan a reușit să ajungă la Putin mult mai eficient decât a făcut-o președintele francez Emmanuel Macron, care a încercat și el să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina.
Erdogan, adresându-se miercuri deputaților săi din parlament, a declarat că Turcia și-a asigurat o oportunitate vitală prin acceptarea planului lui Putin.
„Țările europene caută în prezent să găsească de unde să se aprovizioneze cu gaze naturale”, a spus el. „Slavă Domnului că Turcia nu are o astfel de problemă. Să sperăm că vom deveni în curând un hub pentru gazele naturale”.
Propunerea lui Putin, acceptată de Erdogan
Săptămâna trecută, Putin a declarat că gazul va fi redirecționat prin Turcia de la gazoductele Nord Stream de sub Marea Baltică, care au fost avariate de explozii luna trecută.
Rusia livrează deja Turciei gazul prin conducta TurkStream pe sub Marea Neagră. Dar Kremlinul a recunoscut că gazoductul are o capacitate suplimentară limitată. Până când va fi creată o nouă capacitate, a declarat profesorul de relații internaționale Senem Aydin-Duzgit de la Universitatea Sabanci din Istanbul, Europa își va fi asigurat probabil aprovizionarea alternativă.
„Adică, cine va cumpăra această energie?”, a spus el. „Vreau să spun, în mod realist vorbind, dacă europenii refuză să cumpere acest gaz, cine îl va cumpăra? Așadar, pentru cine va fi Turcia un centru? Nu-i așa? Cine va fi destinația acelui gaz? De asta nu sunt convins”.
Propunerea lui Putin privind hub-ul vine în contextul în care Ankara încearcă să se poziționeze ca o alternativă la energia rusă pentru Europa, după cum a subliniat miercuri purtătorul de cuvânt al președintelui turc, Ibrahim Kalin.
Kalin a declarat: „Oferta lui Putin este foarte importantă. Dar dacă Europa caută alternative la gazul rusesc, există două locuri în care îl poate găsi: printr-un gazoduct din Azerbaidjan care trece prin Turcia și, în viitor, posibil gaz iranian, din nou, folosind conducte turcești”.
Putin a părut să ia Ankara prin surprindere cu planul său de hub de gaz. Propunerea a venit în contextul în care Turcia s-a confruntat cu un control din ce în ce mai mare din partea aliaților săi occidentali din cauza refuzului său de a aplica sancțiunile împotriva Rusiei.
Washingtonul și Uniunea Europeană au avertizat că Turcia s-ar putea confrunta cu sancțiuni secundare în cazul în care ar încălca măsurile împotriva Rusiei.